Obliczanie - wykresy funkcji tangens i cotangens
Ela: czy mogłabym prosić o policzenie tych przykładów? Z każdego podpunktu coś policzyłam, ale
żadnego nie skończyłam

a) ctg 7/6π + tg 7/6π
b) ctg 13/4π + tg(−15/4π)
c) tg
2 (5/6π) − ctg
2 (2/3π)
d) ctg (−11/2π) + ctg
2 (−π/6)
e) tg495stoppni − ctg(−495stopni)
f) tg
2(−855stopni) + ctg405stopni
6 wrz 17:17
Saris: Poczytaj o okresowości funkcji trygonometrycznych i kofunkcjach. Powinnaś mieć to dobrze
wytłumaczone w podręczniku.
6 wrz 17:28
Ela: a co się robi, gdy np. tg jest podniesiony do kwadratu?
6 wrz 17:32
Saris: Przy kofunkcjach (wzorach redukcyjnych ogólnie) kwadrat nic nie zmienia. Redukujesz sobie
wartość kąta do takiego, który znasz z przedziału <−2pi, 2pi>. W tego typu zadaniach zazwyczaj
otrzymasz jakiś konkretny kąt z tablic typu pi/3, pi/6 itd. Bierzesz wartość takiej funkcji i
podnosisz do kwadratu. Żadnej dużej filozofii tu nie ma.
6 wrz 17:45
Ela: czyli jeśli wychodzi mi tg245stopni to będzie, że tg=1 i to jeden jest w drugiej potędze?
6 wrz 17:50
Saris: No tak. tg45=1 −> tg245=1
6 wrz 17:56
Saris: Możesz sobie sprawdzić wyniki na wolframalpha albo symbolabie. Na tym drugim nawet Ci powinno
rozpisać krok po kroku, jeśli przykład nie jest bardzo wymagający, a te raczej nie są.
6 wrz 17:56
Ela: Dziękuję za podpowiedź. Policzyłam te przykłady i sprawdzę sobie, czy są dobrze
6 wrz 17:59