matematykaszkolna.pl
Serwer padł i tym razem to nie moja wina ... Jakub: Dzisiaj w godzinach około od 1 do 17 serwer nie działał. Nie miałem kompletnie pojęcia dlaczego nie działa. Po prostu nie odpowiadał na pingi. Poszukiwania w sieci informacji o problemach mojej aktualnej firmy hostingowej niewiele dało. W zasadzie wychodziło, że tylko ja mam problemy. W końcu musiałem zrobić reset serwera, co też nic nie pomogło. Ostatecznie przesłanie informacji w panelu administracyjnym do firmy hostingowej pomogło, bo ktoś poszedł, sprawdził i się okazało że kabel ethernetowy padł. Tak wygląda ich odpowiedź """ Dear Client, Unfortunately the LAN cable was defective. We have replaced it and the server is reachable again. Kind regards """ Oczywiście mi ulżyło, że to nie problemy z oprogramowaniem ale z kablem. Jednak co się naszukałem dzisiaj i nadenerwowałem, że nie mogę znaleźć źródła problemu, to moje. Jednak nie narzekam, bo to moja praca. Przepraszam za niedostępność serwera i pozdrawiam
6 wrz 17:15
maciu: ja wybaczam,po części dzięki twojej stronie synu,zdałem mature....no jeszcze czekamy do niedzieli 00 00,ale to formalność ,trzymaj się i rób porządki na forum,bo niektórzy sobie za wiele pozwalają,patrz Jerzy,6latek,grthx.
6 wrz 17:18
Mila: Jakubie, użytkownicy denerwują się , że nie można skutecznie zablokować "troli", ponadto nie można usunąć wpisów z wulgaryzmami z wcześniejszych dni. Oto jeden : https://matematykaszkolna.pl/forum/329843.html Coś poradzisz, sam usuniesz?
6 wrz 17:23
maciu: Po to jest wolność słowa,żeby z niej korzystać,dopóki nikt nie napisz 'znajde cie', nie bedzie nikogo wysmiewał na tle narodowosciowym religijnym,etc.wszystko jest OKI jasne?,nie rób tu drugiej korei północnej czy drugiej ameryki bo i tak w tym kraju coraz gorzej JASNE?
6 wrz 17:24
Iryt: maciu nie spamuj, zostaniesz zablokowany. To jest forum matematyczne.
6 wrz 17:26
Jakub: Hej maciu. Odpowiadam ci ponieważ mimowolnie podniosłeś ciekawy problem. Napisałeś "Po to jest wolność słowa,żeby z niej korzystać" "nie rób tu drugiej korei północnej czy drugiej ameryki bo i tak w tym kraju coraz gorzej" Traktujesz to forum jako dobro publiczne, które ci się należy ponieważ jesteś obywatelem tego kraju lub wykupiłeś dostęp do internetu więc ,,wolność słowa'' powinna być ci zagwarantowana bo płacisz podatki lub rachunki za internet. Chociaż pewnie ty nie płacisz lecz twoi rodzice, ale mniejsza z tym. Jednak jesteś w błędzie. To forum to inicjatywa prywatna a konkretnie moja. Na forum rządzą starzy użytkownicy, którzy wnieśli w działanie forum duży wkład. Ja nie rządzę, ponieważ nie mam na to czasu. Zajmuję się innymi sprawami np. cały dzień próbuję uruchomić serwer emotka. Tu nie ma żadnej wolności słowa zagwarantowanej przez Konstytucję Polską. Tu jest wolność słowa jaką dają ci moderatorzy. Jak ci się to nie podoba idź i otwórz własne forum. To naprawdę proste. Pierwszy przykład z google http://www.fora.pl/?file=newForum Naprawdę życzę ci powodzenia, bo lubię jak ludzie są szczęśliwi. @Mila Usunąłem z wątku, o którym piszesz wszystkie wpisy, bo w sumie nie było tam nic sensownego i usunięcie tylko pierwszego wpisu z wulgaryzmem sprowadziło by wątek do jeszcze bardziej absurdalnego. Usuwanie wpisów starszych niż jeden dzień faktycznie jest problem.
6 wrz 17:45
Jack: ah, a ja juz myslalem ze cos mam z internetem nie tak, bo sie strona nie ladowala,hah, co za przypadek emotka
6 wrz 18:35
andreas: ta strona sie na ładowała bo ktos tu na policje podał i dlatego
6 wrz 18:41
nick: macio sam sobie przeczysz − mowisz ze jest wolnosc slowa, a gdy ktos ma inne zdanie to mówisz 'zróbcie z nim porządek'. czyli co wolność słowa, ale tylko tak w połowie?
6 wrz 20:00
Adamm: pamiętam jak Mila mówiła że nie może usuwać postów jak nie wiesz to się nie odzywaj
6 wrz 20:03
Mila: Maciu przeszkadzasz nam spokojnie pracować. Nie chodzisz już do szkoły. Nie masz tu nic do szukania. Porady życiowe uzyskasz na innym forum. Uspokój się wreszcie. I co Cię teraz obchodzi, czy ktoś usuwa posty. Potrzebującym pomocy pomagamy.
6 wrz 20:11
nick: maciu − ale ty nie pisałeś wyżej o Mili tylko o Jerzym, 6latku i grthx
6 wrz 20:45
nick: ee bezsensu znowu posty znikaja ; /
6 wrz 20:49
Saizou : Jakubie na prawdę przydałoby się jakieś lepsze zorganizowanie forum jeśli chodzi o posty. Bo niektórzy użytkownicy nie potrafię z niego należycie korzystać, przez co ludzie którzy chcą pomagać tracą chęci do tego.
6 wrz 21:23
b.: > przydałoby się jakieś lepsze zorganizowanie forum Może by się przydało, tylko co to oznacza? Potrzebne są konkretne propozycje. I nie takie, żeby zrobić tak jak wszędzie, bo na to Jakub nie pójdzie. Ani takie, że trzeba robić wszystko od nowa. Najlepiej, żeby zmiany były jak najmniejsze, a efekty (in plus) zauważalne emotka (na wszelki wypadek dodaję dla jasności: wyrażam tu swoją opinię, nie Jakuba, więc mogę się mylić). Moja propozycja: po wejściu na forum widzi się najpierw wątki, które się założyło. Potem te, w których się pisało. Potem pozostałe. Te trzy grupy różnią się nieco kolorem (lub inna jest grupa środkowa). Innymi słowy, różnica jest tylko w tym, jak posortowane są wątki na głównej stronie. Zaletą jest, że szybko widzi się ,,swoje'' wątki. Wadą, że trudniej trafić na inne, czyli mniejsza szansa, że ktoś pomoże. Z drugiej strony, pomagający to dość nieliczna grupa osób, które są na forum od dawna i znają jego specyfikę, mogłyby się więc nauczyć i tego. Podyskutujmy, a jak do czegoś dojdziemy, może Jakub nas wysłucha emotka
6 wrz 21:48
Jolanta: Myślę,ze zaletą tego forum jest właśnie to,że widzi się watki zakładane przez innych.W ten sposób można sie uczyć obserwując rozwiązywanie zadan. Bardzo mi sie podoba tak jak jest z wyjątkiem głupich wpisów,które nieraz sie trafiają.
6 wrz 22:17
Saris: wsparcie dla latex'a
6 wrz 22:20
bezendu: Moja propozycja: forum podzielone na działy, każdy użytkownik MOŻE edytować swoje posty. LATEX !
6 wrz 22:25
b.: edytowanie swoich postów, jeśli są ostatnie, jest może jeszcze OK, ale nie jeśli są gdzieś w środku wątku −− wtedy można łatwo robić z innych żarty (teraz mogą to, w ograniczonym stopniu, robić moderatorzy usuwając niektóre wpisy, a zostawiając inne)
6 wrz 22:29
bezendu: Wystarczy, że będzie historia edycji i wtedy widzi się w podglądzie post przed edycją.
6 wrz 22:30
bezendu: Moderatorzy to śpią, Maciu trolował od ponad dwóch tygodni, obrażał innych i nie dostała bana, śmieszne to
6 wrz 22:31
Eta: Kto śpi? emotka
6 wrz 22:35
bezendu: Eta śpi po 02:00
6 wrz 22:36
ruter: Dostawał bana, ale zmieniał komputer.
6 wrz 23:11
mx:
8 wrz 12:53