matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbiór wartości
Jacek:
π
Dana jest liczba sin(cos
)
3
π
1
Wykaż, że 0<sin(cos
)<
3
2
Pomóżcie, proszę
6 wrz 00:46
Adamm:
1
cos(π/3)=
2
1
sin(
)
2
1
sin(π/6)=
2
π/6=0.52359... funkcja jest rosnąca na przedziale <0;π/2) 0<1/2<π/6
1
sin(0)<sin
<sinπ/6
2
1
0<sin(cosπ/3)<
2
6 wrz 17:09
Jacek:
Dziękuję bardzo
6 wrz 17:54