tryg
Kasia: Mam znaleźć miejsca zerowe dla f(x)=sin5x+sinx w przedziale <0,π> i podać ich sumę
z sumy sinusów: f(x)= 2sin3xcos2x
rozumiem, że następnie trzeba: 2sin3xcos2x=0⇔sin3xcos2x=0⇔sin3x=0 v cos2x=0
czy dobrze myślę? co trzeba zrobić dalej? a może istnieje łatwiejszy sposób rozwiązania?
proszę o pomoc
5 wrz 23:21
Mila:
Z czym masz problem, przecież dostałaś dwa elementarne równania.
5 wrz 23:36
Antonni: sin5x+sinx=0
4sin(π/4−x)sinxsin(π/4+x)(2(cos2x+1)=0
5 wrz 23:37
Kasia: Skoro są takie banalne i elementarne, to może byłabyś tak niezmiernie miła i napisała mi jak je
rozwiązać?
5 wrz 23:39
Kasia: Bo widzisz, dla mnie one nie są łatwe.
5 wrz 23:39
Kasia: cóż, dziękuję bardzo za pomoc
5 wrz 23:44
Mila:

1)
sin(3x)=0
3x=0+kπ /:3
lub
2)
cos(2x)=0
5 wrz 23:56