wykresy funkcji logarytmicznej
Soph: | | 1 | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |
| log2(x2−6x+9) |
| | 2 | |
Wiem, jak ma wyglądać ten wykres, więc nie chcę gotówców. Prosiłabym żeby ktoś wytłumaczył mi,
jak się do tego zabrać.
5 wrz 22:12
Adamm: | | 1 | |
= |
| log2(x−3)2=log2|x−3| |
| | 2 | |
5 wrz 22:14
Benny: Zauważ, że liczba logarytmowana zwija się do wzoru (x−3)
2, więc możemy zapisać tak:
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| log2(x−3)2=2* |
| *log2(x−3)=log2(x−3) |
| | 2 | | 2 | |
Z założeń x−3>0
x>3
Rysujesz więc log
2x i przesuwasz o wektor v=[3,0] i dostajesz log
2(x−3)
5 wrz 22:15
Adamm: teraz jest lepiej
5 wrz 22:15
Adamm: Benny, źle dla −4 też masz wartość
5 wrz 22:15
Adamm: x∊R\{0}
5 wrz 22:16
Benny: Eh, myślałem o module i go nie zapisałem
5 wrz 22:16
Adamm: zdarza się
5 wrz 22:16
Benny: x∊R\{3}
5 wrz 22:17
yht:
zauważ że x
2−6x+9=(x−3)
2
skorzystaj z tego, że dla dowolnej liczby a∊R prawdziwa jest równość a
2 = |a|
2
teraz, bez utraty części wykresu, możesz skorzystać z własności log
ab
c=c*log
ab dla b>0
f(x) = log
2|x−3|
i teraz myślę że już sobie poradzisz
| | 1 | |
Dlaczego nie można było na etapie f(x)= |
| log2(x−3)2 przerobić funkcję na |
| | 2 | |
Otóż spowoduje to utratę części wykresu
dziedzina początkowej funkcji − jest warunek x
2−6x+9>0, z tego mamy D=R\{3}
| | 1 | |
dziedzina funkcji f(x)= |
| *2log2(x−3) jest już znacznie uboższa, bo mamy x−3>0 czyli x>3 |
| | 2 | |
5 wrz 22:17
Soph: Dziękuję bardzo za pomoc
5 wrz 22:21
Mila:

f(x)=log
2|x−3| wg przekształcenia
Adama
1)
g(x)=log2(x)
5 wrz 22:35
Mila:

2)
g(x)=log2(x)→S
OY⇔otrzymujesz razem
h(x)=log2|x|→T
[3,0]⇒
f(x)=log2|x−3|
5 wrz 22:39