upraszczanie pierwiastków pod pierwiastkiem
marek: na wyrażenie (pierwiastek pod pierwiastkiem)
| | √x+√x2−y | | √x−√x2−y | |
√x±√y jest wzór ogólny |
| ± |
| , |
| | 2 | | 2 | |
gdy (x
2−y)∊N (a przynajmniej >0)
Czy jest coś takiego na pierwiastek 3−go stopnia?
3√x±√y
Znam dwa sposoby pozbywania się pierwiastków 3−go stopnia.
Jeden przez podniesienie równania do 3−ciej potęgi i rozwiązanie równania wielomianowego,
drugi przez sprowadzenie tego co jest pod pierwiastkiem do rozpisanego wzoru skróconego
mnożenia.
Na pierwiastek kwadratowy jest wzór ogólny, to na sześcienny też jakiś powinien być.
Nie mogę go znaleźć, a wyprowadzenie wydaje się absurdalnie trudne.
Ktoś coś?
5 wrz 22:11
Jack: no tak jak mowisz
jesli masz 3√x ± a√y i chcesz (x±a√y) schowac do wzoru skroconego no to
a3 + 3ab2 = a√y
b3 + 3a2b = x
5 wrz 22:20
Jack: zrobmy na przykladzie.
3√7 + 5√2
a3 + 3ab2 = 5√2
b3 + 3a2b = 7
mozemy to rozpisac
a(a2+3b2) = 5√2
b(b2+3a2) = 7
teraz albo rozwiazujemy trudny uklad rownan, ale podstawiamy jak w chowaniu do skroconego z
kwadratem.
5 wrz 22:23
Jack: albo podstawiamy*...
5 wrz 22:24
marek: Jack... napisałem, że to wiem. Szukam wzoru ogólnego takiego jak w pierwiastkach kwadratowych.
5 wrz 22:26
Jack: no i teraz powiedzmy , ze zauwazamy, ze gdy a = √2 to pierwsze rownanie wynosi 5√2 gdy b =
1
drugie rownanie tez sie zgadza dla a = 1 , b = √2
zatem to jest nasza odpowiedz
(1+√2)3 = 7 + 5√2
5 wrz 22:26
Jack: to watpie zeby taki istnial, no ale szukaj dalej

Powodzonka.
5 wrz 22:27
marek: nie widze powodów, żeby nie istniał.
Co najwyżej może być tak skomplikowany, że nie ma sensu go używać
5 wrz 22:43
grthx: Opisane jest w Specjalny wyklad algebry elementarnej S.I Nowosiolow strona 121−122
Mozesz sobie tam poczytac
7 wrz 09:40
marek: dzięki, tego potrzebowałem
7 wrz 09:46