zespo
Jack: Narysuj zbiory liczb spelniajacae warunki (zespolone)
Re(z
3) ≥ Im (z
3)
no więc
z
3 = (x+iy)
3 = ... = x
3 − 3xy
2 + i(3x
2y − y
3)
Re(z
3) = x
3 − 3xy
2
Im(z
3) = 3x
2y − y
3
zatem
x
3 − 3xy
2 ≥ 3x
2y − y
3
x
3 + y
3 − 3x
2y − 3xy
2 ≥ 0
(x+y)(x
2−xy+y
2) −3xy(x+y) ≥0
(x+y)(x
2 − 4xy + y
2) ≥ 0
(x+y)(y − x(2+
√3))(y − x(2−
√3)) ≥ 0
no i wez to teraz narysuj

Podpowiedzial by kto jak to zrobic?
5 wrz 22:06
Benny: Może z postaci trygonometrycznej łatwiej będzie.
5 wrz 22:11
Jack: ano, dzieki wielkie
5 wrz 22:50