największa wartość funkcji
Kasia: | 1 | | π | | π | |
Jaka liczba jest największą wartością funkcji f(x)= |
| , x∊< |
| , |
| )? |
| tg2x+1 | | 4 | | 2 | |
Czy ktoś mógłby mi proszę wyjaśnić jak dokładnie trzeba zrobić tego typu zadanie?
5 wrz 22:06
Adamm: na danym przedziale tgx jest dodatni i rosnący,czyli tg
2x jest rosnący,
| 1 | |
czyli |
| jest malejąca |
| tg2x+1 | |
wartość największa to f(π/4), najmniejsza to lim
x→π/2− f(x)
5 wrz 22:09
5 wrz 22:09
Adamm: zauważ że gdy x→π/2− to tgx→∞
5 wrz 22:09
5 wrz 22:11
Janek191:
| π | |
Funkcja tg jest rosnąca w ( 0 ; |
| ) |
| 2 | |
więc
| π | | 1 | |
ymax = f( |
| ) = |
| = 0,5 |
| 4 | | 1 + 1 | |
5 wrz 22:12
Adamm: bo tam był x∊ℛ
5 wrz 22:13