wykresy funkcji kwadratowej
jamm: Narysuj wykres funkcji kwadratowej |x2−2x|−3
Chciałbym widzieć co tu po kolei zrobić najpierw X2−2x potem przesunięcie o wektor −3 i
wartość bezwzgledna czy jak?
5 wrz 22:05
x: najpierw wartość bezwzględna, potem wektor v=[0,−3]
5 wrz 22:07
Jack:
|x2−2x| = |x(x−2)| = |x| * |x−2|
zrob 3 przedzialy i dla kazdego wyznacz jak to narysowac.
1) x ∊ (−∞;0>
y = (−x) * (2−x) − 3 = x2 − 2x − 3
2) x∊ (0;2>
y = x * (2−x) − 3 = − x2 + 2x − 3
3) x ∊ (2;∞)
y = ...
twoje zadanie to narysowac ten fragment paraboli w danym przedziale
5 wrz 22:09
jamm: ktos moglby mi to rozrysowac bo coś się pogubiłem wyszły mi miejsca zerowe −2 i 0 a p wyszło 1
i jakoś dziwne to
5 wrz 22:13
Janek191:
Tutaj nie widzę żadnej funkcji

!
f : D → P
x → f(x)
5 wrz 22:15
jamm: f(x)=|x2−2x|−3
5 wrz 22:16
jamm: f(x) = |x2−2x|−3
5 wrz 22:16
bezendu:

Rysujesz f(x)=x
2−2x (niebieska)
Odbijasz to co jest pod osią OY nad oś (czerwona)
Opuszczasz całą funkcję o wektor v=[0,−3] (różowa)
5 wrz 22:18
jamm: a czemu mi wyszło jedno miejsce zerowe −2 zamiast 2 jak chyba dobrze liczyłem
5 wrz 22:20
Adamm: właśnie źle, −2 nie mogło wyjść
5 wrz 22:21
Mila:
Miejsca zerowe f(x):
|x
2−2x|−3=0⇔
|x
2−2x|=3
x
2−2x=3 lub x
2−2x=−3
x
2−2x−3=0 lub x
2−2x+3=0
Δ=16 lub Δ=4−12<0 brak miejsc zerowych
| | 2−4 | | 2+4 | |
x= |
| =−1 lub x= |
| =3 tak jak na wykresie bezendu |
| | 2 | | 2 | |
5 wrz 22:26
jamm: a przy wykresie f(x)=|x2−9|−2x jak by to wygladalo? Chodzi mi raczej o wytlumaczenie niz
podanie rozwiazania na tacy bo mi nic z tego
5 wrz 22:28
bezendu:
Tu już trzeba rozbić to na przypadki i rysować w przedziałach.
5 wrz 22:33
jamm: a dałbyś rade mi to możliwie najprostszym sposobem wytłumaczyć co i jak krok po kroku?
5 wrz 22:34
bezendu:
Masz już wytłumaczone w Twoim nowym poście.
5 wrz 22:36
Jack: bys rysowal w przedzialach to by nie bylo problemu
5 wrz 22:40