matematykaszkolna.pl
ekstrema ekstrema: mam pytanie dotyczace ekstremow globalnych gdy wyliczam ekstrema lokalne to jak sprawdzic czy sa globalne? wiem ze liczy sie granice do +−, ale skad wiedziec ktora jest do maksiumum, a ktora do minimum? w rozwiazaniach mam raz to raz to
5 wrz 21:54
yht: ekstrema to minima i maksima minimum globalne to takie minimum, które jest najmniejsze z minimów załóżmy że minima wyszły −4, 8 i −7 najmniejsza liczba z powyższej trójki liczb to −7 dlatego minimum globalnym jest −7, zaś −4 oraz 8 to minima lokalne załóżmy że maksima wyszły −53, 40 i 32 największa z tej trójki liczb to liczba 40 dlatego maksimum globalnym jest 40, zaś −53 i 32 to maksima lokalne −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− minimum globalne to najmniejsze z minimów (czyli najmniejsza wartość funkcji) maksimum globalne to największe z maksimów (czyli największa wartość funkcji) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− jeśli funkcja ma tylko jedno minimum i tylko jedno maksimum, to są one globalne funkcja może mieć co najwyżej jedno minimum oraz co najwyżej jedno maksimum globalne może mieć nieskończenie wiele minimów/maksimów lokalnych
5 wrz 22:05
Adamm: porównać która jest najmniejsza wartość to minimum, więc wybierasz najmniejszą z twoich ekstremum największa to maksimum więc wybierasz największą czy są globalne sprawdzasz analizując funkcję
5 wrz 22:06
ekstrema: znam definicje i umiem wyliczyc ekstrema lokalne http://imgur.com/a/cJBiH chodzi mi o tego typu zadania, w jednym zadaniu maksimum globalne sprawdza sie do +, w innym do −
5 wrz 22:15
ekstrema: (w sensie granice) i pytanie, od czego to zalezy?
ekstrema: intuicyjnie myslalem ze maksimum po prostu do +, ale nie zawsze tak ejst
Janek191: Poczytaj definicje ekstremów emotka
5 wrz 22:16
ekstrema: no znam, ale nie potrafie zastosowac do tego : /
5 wrz 22:21
Adamm: to może powiedz z którym masz problem
5 wrz 22:23
marek: ekstrema globalne, to nie są największe/najmniejsze z ekstremów lokalnych! Ekstrema globalne to największa/najmniejsza wartość funkcji. Jeśli gdzieś wartości funkcji dążą do nieskończoności, to nie ma wartości największych/najmniejszych.
5 wrz 22:24
Adamm: nigdy nie powiedziałem że są
5 wrz 22:25
yht: masz rację marek − pomyliłem się, przecież ekstrema to są x−sy a nie igreki! można wykasować moją wypowiedź, nie przemyślałem i za szybko napisałem
5 wrz 22:26
Janek191: Coś tu kręcicie emotka
5 wrz 22:33
ekstrema: chyba juz rozumiem − najpierw licze wartosci tych minimum(najmniejszych) i maksimum lokalnych(największych), potem granice do +− funkcji jesli ktoras granica jest mniejsza lub rowna tym ekstremom to wtedy nie sa one globalnymi dobrze mysle?
5 wrz 22:35
Adamm: nie, jakie ekstremum ma funkcja |x|? nie ma ale minimum ma
5 wrz 22:36
ekstrema: to jest strasznie schematyczne zadanie z tego co widze i chce je ogarnac bo moze jutro byc na egzaminie(reszte juz prawie ogarniam)
5 wrz 22:37
Adamm: to zależy
Adamm: no cóż z f(x) z której możesz obliczyć pochodną to rób tak jak mówisz
Janek191: rysunek
5 wrz 22:38
Janek191: Funkcja y = I x I ma minimum ymin = 0
5 wrz 22:39
ekstrema: wiem ogarniam to, umiem liczyc globlne jesli sa ograniczone przedzialem,ale w tym moim zadaniu chyba nie ma przedzialu
5 wrz 22:40
Adamm: Janek, właśnie to powiedziałem ale dzięki
ekstrema: dziedzina to R
ekstrema: lokalne se umiem wyliczyc, chodzi mi tylko o moment jak sprawdzic czy to sa globalne, czy dobrze napisalem 22;35
5 wrz 22:41
ekstrema: i przykladowe schematyczne zadanie 22;15
5 wrz 22:42
Janek191: rysunek f(x) = ex −2 e−x −3 x
5 wrz 22:46
Janek191: Funkcja ma maksimum lokalne i minimum lokalne Nie ma minimum globalnego i maksimum globalnego, bo lim f(x) = − x→ − oraz lim f(x) = + x→+
5 wrz 22:50
ekstrema: wpisalem se na wolframie, ale mi chodzi bardziej jak to zapisac
5 wrz 22:50
Adamm: co zapisać?
5 wrz 22:51
ekstrema: a co jakby nie byly do +−? wtedy tak jak pisalem wyzej?
5 wrz 22:51
ekstrema: tzn jakby granice nie rownaly sie +−
5 wrz 22:52
Janek191: Jeżeli ymax jest największą wartością funkcji w Df, to jest maksimum globalnym.
5 wrz 22:52
Adamm: daj przykład, nie będziemy rozmawiać o czymś co nie istnieje
5 wrz 22:55
Adamm: dobra, ja dam np. masz arctgx
 1 
(arctgx)'=

>0
 x2+1 
dlatego funkcja rośnie na ℛ ale lim x→ arctgx = π/2 a lim x→− arctgx = −π/2
5 wrz 22:57
5 wrz 22:58
Adamm: jeśli dla x→± nie ma granicy niewłaściwej to sprawdzaj w punktach nieciągłości, potem ekstrema lub inne
5 wrz 22:59
Janek191: Ta funkcja nie ma ekstremów.
5 wrz 23:00
Adamm: np. tu mamy lim x→ f(x) = 0 lim x→ − f(x) = nie ma maksimum, szukasz minimum
ekstrema: ok dobra, trudno nam sie bedzie tak dogadac, zapytam wiec inaczej − co trzeba krok po kroku zrobic jak sie obliczy ekstrema lokalne, zeby sprawdzic czy sa globalne?
ekstrema: ogolnie w obojetnie jakim przykladzie
5 wrz 23:01
Adamm: jak mówiłem, oprócz liczenia pochodnej, znajdywania ekstremów lokalnych, liczenia granic z punktów nieciągłości, ±, + czasami się znajdzie taki przypadek jak |x|
5 wrz 23:04
Adamm: na |x| możesz podzielić zawsze na 2 więc to też nie jest problem
5 wrz 23:04
Janek191: Ekstremum lokalne jest globalnym ekstremum, jeżeli jest największą ( lub najmniejszą) wartością tej funkcji w jej dziedzinie Df.
5 wrz 23:06
ekstrema: no czyli tak jak mowilem, o to mi chodzilo dzieki
5 wrz 23:11