Figury na płaszczyźnie kartezjańskiej, długość wektora
Filip: Witam, pomógłby ktoś?
Oblicz długość wektora u gdy,:
u = [−√2 − 1, √2 +1]
5 wrz 21:16
Adamm: u=√(−√2−1)2+(√2+1)2=√2(√2+1)2=√2|√2+1|=2+√2
5 wrz 21:18
Mila:
|u|=√(−√2−1)2+(√2+1)2=√2+2√2+1+2+2√2+1=√6+4√2=√(2+√2)2=2+√2
5 wrz 21:20
Benny:

Jeśli v=[x,y] to jego długość wyraża się wzorem
√x2+y2, widać to np. z Twierdzenia
Pitagorasa.
5 wrz 21:20
Filip: co oznacza √2|√2+1|, to moduły?
5 wrz 21:21
Adamm: tak, to moduł
5 wrz 21:21
Filip: Mila, wytłumacz mi skąd √6+4√2=√(2+√2)2
5 wrz 21:30
Eta:
(2+√2)2= 4+4√2+2= 6+4√2
5 wrz 21:32
Mila:
Trzeba zauważyć , że 4√2=2*2√2 i próbować zastosować wzór skróconego mnożenia :
(a+b)2=a2+2a*b+b2
a=2, b=√2
(2+√2)2=4+4√2+2=6+4√2 pasuje.
5 wrz 21:34