Sprawdź czy prawdziwe są równości.
Wixon: | | 1 | |
Sprawdź czy prawdziwe są równości √2+√3= |
| |
| | √2−√3 | |
5 wrz 21:08
Adamm: √(2+√3)(2−√3)=1
√4−1=1
1=1
5 wrz 21:17
Mila:
√2+√3*√2−√3=√(2+√3)*(2−√3)=√4−3=1
5 wrz 21:17
Omikron: Mnożę przez wyrażenie równe 1, nie zmienia to wyniku, więc jest można tak zrobić.
| | √2+√3 | | √2+√3 | |
= |
| = |
| = |
| | √2−√3*√2+√3 | | √(2−√3)*(2+√3) | |
| | √2+√3 | |
= |
| − wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów. |
| | √4−3 | |
5 wrz 21:21
Eta:
Adamm
√4−1= √3
5 wrz 21:21
Adamm: powinno być √4−3, pomyliłem się z roztargnienia
5 wrz 21:22
Eta:
5 wrz 21:27