Rozwiąż równania(trygonometria):
Hello: Witam, jak rozwiązać takowe równania:
a)sin(−x)=1
b)cos(−x)=1
c)tg(−x)=−√3
Próbowałem samemu, ale wychodzi mi tylko coś takiego:
−x=π/2 +2kπ
x=−(π/2 +2kπ)
A nie jest to poprawna odpowiedź.
5 wrz 19:53
ICSP: Skoro k ∊ Z to istnieje k
1 ∊ Z takie, że k
1 = −k, więc dostajesz :
| | π | |
Oczywiście x = −( |
| + 2kπ) również jest porpawną odpowiedzią. |
| | 2 | |
Na przyszłość zapamiętaj równości:
sin(−x) = −sinx
cos(−x) = cosx
tg(−x) = −tgx
ctg(−x) = −ctgx
5 wrz 19:56
Janek191:
a) sin ( − x) = − sin x
więc
− sin x = 1
sin x = − 1
5 wrz 19:56