Funkcja homograficzna
Cześć,
mam taki przykład:
| x+2 | ||
f(x) = | ||
| |2x−1| |
| 1 | ||
x≠ | ||
| 2 |
| 1 | ||||||||||||
y1 = | + | ||||||||||||
| 2 |
| 1 | ||||||||||||
y2 = | − | ||||||||||||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
jak zauważyłeś dla x= | mianownik sie zeruje, natomiast dla x< | (x∊(−∞; | ) | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
wyrażene pod wartością bezwzględną przyjmuje wartości ujemne, a dla x≥ | dodatnie. | |
| 2 |
| 1 | x+2 | |||
dla x∊(−∞; | ) f(x)= | |||
| 2 | 2x−1 |
| 1 | x+2 | |||
dla x∊< | ;+∞) f(x)= | |||
| 2 | −(2x−1) |
:
| 1 | x+2 | |||
dla x∊(−∞; | ) f(x)= | |||
| 2 | −(2x−1) |
| 1 | x+2 | |||
dla x∊< | ;+∞) f(x)= | |||
| 2 | 2x−1 |
| 1 | ||
x≥ | ||
| 2 |
| x+2 |
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
y = | = | = | = | |||||||||||||||||||||||||||
| 2x−1 | x−{1}{2} |
|
| 1 | ||||||||||||
= | + | ||||||||||||
| 2 |
| 1 | 1 | ||||||||||
y = | v = [ | , | ] | |||||||||
| x | 2 | 2 |
| 1 | ||
x< | ||
| 2 |
| x+2 |
| 1 | |||||||||||||
y = | = | − | |||||||||||||
| −(2x−1) |
| 2 |
| 2x −5 | ||
f(x) = | , w = −5 | |
| 9x + 27 |
najlepiej idź do nauczyciela w szkole i zapytaj czy może Ci to
wytłumaczyć
w drugim zadaniu
jeśli funkcja przyjmuje jakąś wartość oznacz to ze f(x) = w
czyli u ciebie:
| 2x−5 | |
=−5 wystarczy rozwiazać | |
| 9x+27 |
| x+2 | x+2 | |||
f(x) = | i f(x) = | |||
| −(2x − 1) | 2x − 1 |
Dzięki za odpowiedzi
ja spróbuję
nie możesz podstawiać pod x jakiejś liczby tylko obliczać funkcję zależną od x
| x+2 | ||
{ | dla x∊(12; ∞)
| |
| 2x−1 |
| x+2 | ||
{ | dla x∊(−∞;12)
| |
| −2x+1 |
| x+2 | |
= | |
| 2x−1 |
| (x−12)+72 | x−12 | 7 | ||||
= | + | =
| ||||
| 2(x−12) | 2(x−12) | 4(x−12) |
| 7 | |
+12
| |
| 4(x−12) |
| (x−12)+72 | −7 | ||
= | −12
| ||
| −2(x−12 | 4(x−12 |