Funkcja itd
Antonni: Czy istnieje funkcja a) rosnaca b) niemalejaca ktora odwzorowuje zbior nieskonczony X na
skonczony zbior Y
5 wrz 19:52
Adamm: a) arctgx
b) arcctgx
5 wrz 19:54
Adamm: czy chcesz inny przykład?
5 wrz 19:56
Antonni: To jest poziom liceum
5 wrz 19:56
Antonni: Tak inny przyklad
5 wrz 19:56
Janek191:
@ Adamm
a) Funkcja y = arctg x odwzorowuje zbiór nieskończony na zbiór nieskończony.
5 wrz 19:59
Adamm: −π/2<arctgx<π/2
5 wrz 20:03
Adamm: chyba że chodziło o to że x−ów jest nieskończoność
5 wrz 20:03
Adamm: ale to jest przymus
5 wrz 20:04
Adamm: przez zbiór skończony zrozumiałem taki który ma granicę górną i dolną
5 wrz 20:05
Antonni: Adamm chyba tak . To wtedy nie istnieje ?
5 wrz 20:06
Janek191:
Zbiór punktów odcinka jest nieskończony mocy kontinuum.
5 wrz 20:06
Adamm: a) nie ale b) tak
5 wrz 20:07
Janek191:
b) y = sign (x)
5 wrz 20:09
Adamm: przykład mamy zbiór Y={0,1,2}
f(x)=0 dla x<0
f(0)=1
f(x)=2 dla x>0
5 wrz 20:09
Janek191:
− 1 dla x < 0
y = 0 dla x = 0
1 dla x > 0
5 wrz 20:10
Adamm: signum też może być, jeśli nie wiesz co to jest,
dla dodatnich sgnx=1
dla ujemnych sgnx=−1
oraz sgn0=0
5 wrz 20:10
Antonni: W odpowiedzi bylo
a) Nie istnieje − tylko nie wiem dlaczego
b) istnieje
b) przyklad podał Janek i wiem jak wyglada wykres tej funkcji
Dzieki za odpowiedzi
5 wrz 20:17
Adamm: jeśli funkcja jest rosnąca to dla każdego x1<x2 ⇒ f(x1)<f(x2)
ale wtedy zbiór wartości musi mieć nieskończenie wiele elementów
5 wrz 20:19
Adamm: tzn. funkcja musi być różnowartościowa
5 wrz 20:20
Antonni: Adamm bedzie to w nastepnym zadaniu ze zbioru zadan i tego nie rozumiem.
Jesli pomozesz zrozumiec to bedzie fajnie .
5 wrz 20:22
Adamm: ilość x jest nieskończona
różnowartościowość oznacza że każdemu x przypisujemy tylko jedną wartość ze zbioru
Y, co implikuje że zbiór Y jest nieskończony, sprzeczność
5 wrz 20:25
Adamm: rozumiesz? nie wiem jak to prościej wytłumaczyć
5 wrz 20:27
Antonni: Rozumiem juz teraz
5 wrz 20:32