Czas życia żarówki ma rozkład...
tomek: Czas życia żarówki ma rozkład wykładniczy z parametrem r = 100 godzin.
| | 1 | |
F(x) = |
| e−xr , dla x≥0 (e do −x/r) |
| | r | |
a) znaleźć średni czas życia żarówki
b) obliczyć prawdopodobieństwo tego, że żarówka będzie świeciła co najmniej 300 godzin.
c) Oszacować prawdopodobieństwo zdarzenia z punktu b stosując nierówność markowa.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) Średnia to wartość oczekiwana, E[X] = |
| , gdzie λ = |
| . E[X] = |
| |
| | λ | | 100 | | | |
= 100
b) P(X>=300) = 1−F(300) = e
−λ * X = e
−1100 * 300 = e
−3 = 0.0497...
c) P(X>=300) = 100/300 = 1/3
Dobrze ? Jeśli nie to prosiłbym o nasterowanie na dobrą drogę.
5 wrz 19:52
Saris: nie F(x), a f(x). Masz podaną gęstość, nie dystrybuantę.
a) Zależy jak sobie przyjmujesz, ale dobrze. EX=r po prostu.
b) Źle, bo używasz gęstości zamiast dystrybuanty. Scałkuj gęstość, żeby wyliczyć dystrybuantę i
wtedy oblicz 1−F(300)
c) Nie pomogę, bo niestety mój materiał tego nie obejmował, a nie studiuję majcy, więc nie
robię nic ponad program ^^.
6 wrz 17:38