Wykaż, że promień okręgu opisanego na trójkącie
Tachi: Proszę o pomoc z zadaniem:
Wykaż, że promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o ramieniu długości a i
podstawie długości b wyraża się wzorem:
R= a2 √4a2 − b
5 wrz 19:30
Janek191:
Napisz ułamek korzystając z litery U
5 wrz 19:32
5 wrz 19:34
Adamm:

| | a | |
z tw. Sinusów mamy R= |
| |
| | 2sinα | |
sinα=h/a
5 wrz 19:40
Janek191:

Mamy
P = 0,5 b*h
h
2 = a
2 − 0,25 b
2
h =
√a2 − 0,25 b2
zatem
| | a2 | |
0,5 √ a2 − 0,25 b2 = |
| |
| | 4 R | |
a
2 = 4 R*0,5
√ a2 − 0,25 b2
a
2 = 2 R
√a2 − 0,25 b2
| | a2 | | a2 | |
R = |
| = |
| |
| | 2 √ a2 − 0,25 b2 | | √4 a2 − b2 | |
5 wrz 19:49