matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory vieta
Kondzio:
Jeśli równanie ma pierwiastki, oblicz sumę ich odwrotnosci, korzystając z tego, że
1
1
x
1
+x
2
+
=
x
1
x
2
x
1
*x
2
3x
2
−x−1=0
1
1
x
1
+x
2
Z tego
+
=
Wyszło mi −1 i nie mam pojęcia co z tym dalej
x
1
x
2
x
1
*x
2
zrobić.
5 wrz 19:27
Antonni:
a=3 b=−1 c=−1
−b
x
1
+x
2
=
a
c
x
1
*x
2
=
a
5 wrz 19:40
Antonni:
5 wrz 19:46