trygonometria rozwiąż równania w przedziale
jadwigaOrginals: rozwiąż równania w przedziale < π2, 2π>
sinx+ cosx=2−0,5
5 wrz 19:03
5 wrz 19:04
5 wrz 19:05
Adamm: sinx+cosx=
√2sin(π/4+x)
sin(π/4+x)=1/2=sin(π/6)
π/4+x=π/6+2kπ lub π/4+x=π−π/6+2kπ, k∊ℤ
5 wrz 19:06
Eta:
5 wrz 19:06
Mila:
| | π | | π | | √2 | |
2 *sin |
| *cos(x− |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Dokończysz sama?
5 wrz 19:07
Eta:
5 wrz 19:08
jadwigaOrginals: jakbyś mogła dokończyć
5 wrz 19:12
Adamm: sin(π/4)=√2/2
cos(x−π/4)=sin(x+π/4)
popatrz na moje rozwiązanie, to dokładnie to samo
5 wrz 19:15
Mila:
cd. 19:07
| | √2 | | π | | √2 | |
2* |
| *cos(x− |
| )= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| =− |
| +2kπ |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
| | 3π | | 4π | | 3π | | 4π | |
x= |
| + |
| +2kπ lub x= |
| − |
| +2kπ |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 7π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 12 | | 12 | |
===========================
5 wrz 19:23
jadwigaOrginals: dziękuję
5 wrz 19:28
Janek191:
Teraz dobierz takie k, by pierwiastki należały do podanego przedziału
5 wrz 19:31
Iryt:
Dziękuję
Janku 
za dokończenie , nie zauważyłam, że to w przedziale.
Myślę, że
Jadwiga poradzi sobie.
5 wrz 20:32