rząd macierzy
wiktoria: Proszę o pomoc
Jak obliczyć rząd podanej macierzy 4x3 ?
1 1 1
1 α 1
α 1 1
1 1 α
5 wrz 18:59
Jack: sprobuj minorami
5 wrz 19:00
wiktoria: Czyli? Ne rozumiem
5 wrz 19:01
Jack: minor to wyznacznik macierzy kwadratowej, np o wymiarze 2x2, 3x3
5 wrz 19:02
wiktoria: Ale przecież ta macierz jest 4x3. Trzeba ją jakoś przekształcić?
5 wrz 19:05
Jack: dobra, niewazne, doprowadz do postaci schodkowej jak w Gaussie.
5 wrz 19:07
5 wrz 19:09
jc: Jeśli a ≠ 1, to rząd = 3. Jeśli a = 1, to rząd = 1.
Wystarczy odjąć pierwszy wiersz od pozostałych.
5 wrz 19:28
Jack: @jc, skad to wiemy ? ; o
5 wrz 19:32
jc: Odejmujemy pierwszy wiersz od pozostałych.
1 1 1
0 b 0
b 0 0
0 0 b
b = a−1
Jeśli b = 0, to mamy jeden niezerowy wiersz.
Jeśli b ≠ 0, to wiersze II, III, IV są liniowo niezależne (więcej niż 3 nie może być).
Możesz podzielić II, III, IV przez b i dodatkowo sumę II, III, IV odjąć o I.
0 0 0
0 1 0
1 0 0
0 0 1
5 wrz 19:43