Bardzo proszę o pomoc:(
Fryderyk: Bardzo proszę o pomoc:(
Dana jest parabola y2=8x znajdz punkt, którego odleglość od ogniska jest równa 20.
7 sty 14:12
jo: Dawno już nic nie rozwiązywałam z tego działu ale chyba wystarczy rozwiązać układ równań:
y2 = 8x
y2+(x−2)2 = 202
7 sty 15:15
Fryderyk: dziekuje za pomoc. jesli tylko o to chodzi to swietnie
7 sty 15:32
jo:

y
2 = 2px = 8x ⇒ p = 4
| | p | |
ognisko F = ( |
| , 0) = (2, 0) |
| | 2 | |
| | p | |
|FP|2 = (x− |
| )2 + y2 = 202 |
| | 2 | |
Mam nadzieję że w miarę czytelne wszystko jest.
7 sty 15:45
Fryderyk: Czyli jakie są współrzędne tego punktu?
Dziękuje za poświęcony czas
7 sty 18:54
jo: Współrzędne mi wyszły P=(18,12). Myślę że jest ok.
7 sty 19:29
Fryderyk: tak wynik jest dobry, bo mam odpowiedzi

tylko napisz mi prosze tylko jeszcze jak doszedłeś
do wartości współrzędnych.
7 sty 19:46
jo: Rozwiązałam ten układ który podałam na początku. Później próbowałam narysować i zaznaczyć
wszystkie dane ale sądząc po Twojej reakcji, nie wyszło mi...
7 sty 20:42
jo:
Masz dane |FP| a to zapisałam za pomocą przekątnych trójkąta prostokątnego (który zaznaczyłam)
z tw. Pitagorasa. Z definicji paraboli wiadomo że odległość ogniska od paraboli i od
kierownicy jest taka sama więc oznacza się p/2. Nie wiem co jeszcze jest niejasne...
7 sty 20:48
Fryderyk: przepraszam za niewłaściwą odmianę osobową. Już wszystko wiem. Jeszcze raz bardzo dziękuje za
pomoc
7 sty 21:03
jo: proszę
7 sty 21:24