równanie
Kasia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
cos2x−3sinxcosx+1=0
5 wrz 18:45
ICSP: sin2x − 3sinxcosx + 2cos2x = 0
Dla cosx = 0 równanie jest sprzeczne (sprzeczność z jedynką trygonometryczną)
Dla cosx ≠ 0 dzielimy równanie przez cos2x dostając :
(tgx)2 − 3tgx + 2 = 0
Po podstawieniu t = tgx , t ∊ R dostaniesz równanie kwadratowe.
5 wrz 18:47
Kasia: Dziękuję bardzo
5 wrz 18:48
Kasia: | | π | |
Mam jeszcze pytanie co do dziedziny tego równania. Czy trzeba z niej wykluczyć x= |
| +kπ? |
| | 2 | |
5 wrz 18:56
Adamm: cosx≠0 więc raczej nie, ale wyrób sobie nawyk
5 wrz 18:59
Kasia: Czyli napisać, że D=R, a później osobno cosx≠0 i to będzie poprawnie? Bo nie do końca rozumiem.
5 wrz 19:01
Adamm: wyklucz
5 wrz 19:02
ICSP: D : x ∊ R , a potem dwa przypadki.
5 wrz 19:03
Kasia: z tego równania wychodzi mi tgx=1 v tgx=2, a odpowiedzi mam, że powinno wyjść tgx=1 i
5 wrz 19:05
Kasia: (tgx)2 − 3tgx + 2 = 0
ozn. tgx=t, t∊R
t
2−3t+2=0
Δ=9−8=1
√Δ=1
t1=(3+1)/2=2
t2=(3−1)/2=1
Gdzie robię błąd?
5 wrz 19:13
ICSP: w odpowiedzi masz tgx czy ctgx ?
5 wrz 19:14
Kasia: A, no przecież

Dziękuję, nie zauważyłam tego
5 wrz 19:18
Kasia: Teraz już się wszystko zgadza, jeszcze raz dziękuję za cierpliwość
5 wrz 19:19
Mila:
ICSP, bardzo ładny sposób podałeś
5 wrz 19:24