Funkcja kwadratowa
Pechowiec: Oblicz wymiary prostokątnej działki o polu powierzchni 288m2, jeśli jeden jej bok jest a)
dwukrotnie dłuższy od niego B) o 2m dłuższy od drugiego.
5 wrz 18:42
Janek191:
a) a*2a = 288
2a2 = 288
a2 = 144
a = 12
2a = 24
Odp. 12 m na 24 m.
==================
5 wrz 18:44
Janek191: b)
a*(a + 2) = 288
a
2 + 2 a − 288 = 0
Δ = 4 − 4*(−288) = 4 + 1152 = 1 156
√Δ = 34
a + 2 = 18
Odp. 16 m na 18 m.
===============
5 wrz 18:50
Eta:
Następny od...........
gotowców banalnych zadanek
5 wrz 18:58
Janek191:
Pozdrowienia dla Ety
5 wrz 19:02
Eta:
5 wrz 19:06