matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
kanikuł:
Oblicz całkę nieoznaczoną
√
1+4x
∫
dx
x
5 wrz 18:23
Adamm:
kojarzysz może twierdzenie czebyszewa? ∫ x
−1
*(1+4x)
(
1/2) 1/2∉ℤ ale
−1+1
∊ℤ
1
więc podstaw t=
√
1+4x
5 wrz 18:32
Adamm:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ca%C5%82kowanie_przez_podstawienie
dział calkowanie różniczek dwumiennych
5 wrz 18:34
jc:
1+ 4x=t
2
x = (t
2
− 1)/4 dx = (1/2) tdt
2t
2
1
1
t−1
∫ = ∫
dt = ∫ (2 +
−
) dt = 2 t + ln
t
2
−1
t−1
t+1
t+1
√
1+4x
− 1
= 2
√
1+4x
+ ln
√
1+4x
+ 1
5 wrz 18:36
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick