wyznacz rownanie symetralnej
XYZ: Dane są wspolrzedne punktow A i B. Napisz rownanie symetralnej odcinka AB.
a) A=(2,3) B=(1, −5)
b) A=(−3,4) B=(6,5)
W a) wyszlo mi: y= −1/8x−13/16, a w b) y=9x−8 i 1/2
Czy to jest dobrze?
5 wrz 18:15
jc:
(x−3/2) + 8(y+1) = 0
9(x − 3/2) + (y + 9/2) = 0
Pierwsze sprawdziłem, jest dobrze. Drugie sprawdź sam.
5 wrz 18:43
Eta:
a) dobrze
b) źle ( sprawdź jeszcze raz obliczenia
5 wrz 18:46
Mila: a)
AB
→[1−2,−5−3]=[−1,−8] wektor prostopadły do symetralnej
| | 2+1 | | 3−5 | | 3 | |
S=( |
| , |
| )=( |
| ,−1) środek AB |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Równanie symetralnej:
stąd
===============
b) Inny sposób
A=(−3,4) B=(6,5)
Symetralna odcinka to zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka.
√(x+3)2+(y−4)2=
√(x−6)2+(y−5)2⇔
x
2+6x+9+y
2−8y+16=x
2−12x+36+y
2−10y+25⇔
6x+9−8y+16=−12x+36−10y+25⇔
18x+2y=36 /:2
9x+y=18
y=−9x+18
5 wrz 18:54
Eta:
Mila
Należy dać się troszkę wykazać młodym
5 wrz 18:56
Jack: 
potwierdzam
5 wrz 18:58
Eta:
Hej Jack
Co potwierdzasz?
5 wrz 18:59