Rozwiąż nierówności wykładnicze.
clapslock: Rozwiąż nierówności wykładnicze.
1. 23x−2 ≥5x− 2/3
2. 7x−3 < 32x−6
Z góry dziękuję za pomoc.
5 wrz 18:15
Adamm: 5=2
log2(5)
2
3x−2≥2
log2(5)x−2log2(5)/3
3x−2≥log
2(5)x−2log
2(5)/3
(3−log
2(5))x≥2−2log
2(5)/3
3=log
2(8)>log
2(5)
5 wrz 18:21
clapslock: A istniej możliwość rozpisania tego bez logarytmów? Wciąż jestem przed funkcją logarytmiczną...
5 wrz 18:23
Adamm: 7
x−3<3
2x−6=9
x−3
x−3>0
x>3
5 wrz 18:23
Benny: 2
3x−2≥5
x−2/3 /*4 :5
x
5 wrz 18:24
Adamm: a, no tak 2
3x−2≥5
x−2/3
8
x−2/3≥5
x−2/3
x−2/3≥0
x≥2/3
5 wrz 18:25
clapslock: Dziękuję za dokładne wytłumaczenie

Już wszystko rozumiem
5 wrz 18:43