matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
kajunia :
wyznacz granice f−kcji lim[x→
∞
] xe
x
−2
7 sty 13:55
AS:
Pod każdym lim proszę dopisać x→
∞
f'(x)
Tw. Jeżeli lim f(x) = +
∞
i lim g(x) = +
∞
ale istnieje granica lim
to
g'(x)
f(x)
f'(x)
lim
= lim
g(x)
g'(x)
U nas
x
y = x*e
−x
2
=
stosuję regułę L'Hospitala
e
x
2
x'
1
1
limy = lim
=
=
= 0
(e
x
2
')
2*x*e
x
2
∞
7 sty 14:25
kajunia :
dzięki
7 sty 15:03