Rozwiąż równanie
Zak: Witam,
Proszę o pomoc,
| 1 + log(x−1) | | 1 | |
| + |
| = 1 |
| 1 − log2(x−1) | | 1−log(x−1) | |
5 wrz 18:11
Omikron: Najpierw dziedzina, później za log(x−1) podstaw sobie zmienną t, będzie łatwiej do prostej
postaci doprowadzić. Wymnóż przez mianowniki stronami.
5 wrz 18:14
Adamm: założenie, x−1>0, x>1, 1−log(x−1)≠0, log(x−1)≠1, x−1≠10, x≠11, 1−log
2(x−1)≠0, log(x−1)≠−1,
| 1+log(x−1) | | 1+log(x−1) | |
| + |
| =1 |
| 1−log2(x−1) | | 1−log2(x−1) | |
2=1−log(x−1)
log(x−1)=−1, sprzeczność
5 wrz 18:16
Adamm: tzn. sprzeczność z założeniem
5 wrz 18:17