równania trygonometryczne
Kasia: Proszę o pomoc z tymi dwoma równaniami:
a) sin
2x −8sinx*cosx +7cos
2x =0
b) cos
2x−3sinxcosx+1=0
| | 1 | | π | |
odpowiedź do a: x=a0+kπ, gdzie ctga0= |
| , k∊C lub x= |
| +kπ, k∊C |
| | 7 | | 4 | |
wskazówka: zauważ, że liczby mające postać kπ nie są rozwiązaniami równania,
a następnie podziel strony równania przez sin
2(na podstawie czego to zauważyć?)
odpowiedź do b:
| | 1 | | π | |
x=a0+kπ, gdzie ctga0= |
| lub x= |
| +kπ |
| | 2 | | 4 | |
Bardzo proszę o pomoc