3 zadania z funkcji liniowych
Dominik: 1.Oblicz a i b, wiedząc, że wykres funkcji f(x)= ax+b8 ma nieskończenie wiele punktów
wspólnych z
prostą o równaniu y=0,5x−3
2.Prosta k przecina oś OX w punkcie o odciętej 2 oraz przechodzi przez punkt wspólny prostych
3x−y−4=0
i x+y=0.Podaj równanie prostej k.
3.Dana jest prosta k o równaniu 2x−y+4=0 i punkt P=(3;0). Oblicz współrzędne punktu Q, który
jest symetryczny do punktu P względem prostej k.
Prosiłbym o rozwiązania/wskazówki do tych 3 zadań ponieważ zupełnie nie mam pojęcia jak sobie z
nimi poradzić.
5 wrz 17:03
Adamm:

1. wykresy muszą być takie same
2. wyznacz punkt przecięcia, przyrównaj funkcję liniową z niewiadomymi współczynnikami
do dwóch punktów, wyznacz wzór
3. wyznacz prostą prostopadłą, policz punkt przecięcia, sprawdź czy punkt P jest nad czy pod
prostą, wyznacz punkt Q (rysunek)
5 wrz 17:28