Prosze pomóżcie bo nie rozumiemm\ jak mam to zrobić.
Sylwia: Przy okrągłym stole o 10 miejscach usiadło w przypadkowej kolejności 10 osób, w tym jedno
małżeństwo. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że małżonkowie nie sąsiadują ze sobą.
5 wrz 17:02
Sylwia:
5 wrz 17:03
Mila:
W zależności od przyjętego modelu:
10 osób może usiąść na 10! sposobów
|Ω|=10!
A− małżonkowie nie sąsiadują z sobą
Żona może wybrać miejsce na 10 sposobów , mąż tylko na 7, pozostali dowolnie, czyli 8! sposobów
|A|=10*7*8!
| | 10*7*8! | | 10*7*8! | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 8!*9*10 | | 9 | |
====================
5 wrz 18:13
Sylwia120: ok dzięki uratowałaś mnie Mila
5 wrz 18:38
Mila:
5 wrz 18:55