granica f-kcji help
kajunia : jak wyznaczyc granice tej funkcji

| | cos(3x)sin(4x) | |
lim[x→0] |
| |
| | 3tg3(2x) | |
help

7 sty 13:41
AS: Pod każdym lim proszę dopisać x→0
| | cos(3*x)*sin(4*x) | |
lim |
| = |
| | 3*tg3(2x) | |
| | cos(3*x)*2*sin(2*x)*cos(2*x) | |
lim |
| = |
| | | |
| | 2*cos(3*x)*cos4(2*x) | | 2*1*1 | | 2 | |
lim |
| = |
| = |
| = ∞ |
| | 3*sin2(2*x) | | 3*0 | | 0 | |
7 sty 15:27
kajunia : hmmmm mam pytanie... czy można tu dzielić przez "0"

?
7 sty 15:48
AS: A ile wyniesie
| 2 | | 2 | | 2 | |
| , |
| , |
| |
| 10−1 | | 10−10 | | 10−100 | |
w granicy jednak taki ułamek będzie →
∞
Jeżeli takie działanie niepokoi,można trochę inaczej pogłówkować
| | 2*cos(3*x)*cos4(2*x) | |
... lim |
| = |
| | 3*sin2(2*x) | |
| 2 | | 2 | |
| *cos(3*x)*cos2(2*x)*ctg2(2*x) = |
| *1*1*∞ = ∞ |
| 3 | | 3 | |
bo ctg(2*x) →
∞ gdy x →0
7 sty 16:12
student: trzeba wyznaczyć granice jednostronne (prawo i lewostronne)
7 sty 16:15