całka wymierna
cał: Oblicz całkę
| | x7+9x5+2x3+4x2+9 | |
∫ |
| dx |
| | x4+9x2 | |
Podzieliłem sobie licznik przez mianownik i dostałem
| | 2x3+4x2+9 | |
∫x3dx + ∫ |
| dx |
| | x4+9x2 | |
i teraz w tej drugiej zatrzymałem się na rozkładzie na ułamki proste
| 2x3+4x2+9 | | A | | Bx+C | | Dx+E | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x2+9) | | x | | x2 | | x2+9 | |
2x
3+4x
2+9 = x(x
2+9)A + (Bx+C)(x
2+9) + (Dx+E)x
2
2x
3+4x
2+9 = Ax
3 + 9Ax + Bx
3 + 9Bx +Cx
2 + 9C + Dx
3 + Ex
2
Porwównuje wielomiany i dostaje układ równań
{ 2 = A + B + D
{4 = C + E
{0 = 9A + 9B
{9 = 9C
Ale jakoś nie mogę znaleźć rozwiązań dla tego układu