Szereg Maclaurina
Lilia: rozwinąć w szereg Maclaurina funkcję
f(x)=2x2+3xsin2x
i podać zbiór, w którym to rozwinięcie obowiązuje
5 wrz 15:21
Jerzy: funkcja ta nie istnieje
5 wrz 15:22
Lilia: ?
5 wrz 15:23
Jerzy: jest szerogowa okresowo,nie spełnia podstawowych założeń.
5 wrz 15:24
Lilia: a f(x)=x+3x*arctg2x
lub f(x)=x+ln(5−3x) ?
5 wrz 15:26
Jerzy: ani to ani to ,z czym do ludzi...
5 wrz 15:27
Lilia: takie polecenie ze zbioru
5 wrz 15:29
Adamm: nie słuchaj go
5 wrz 15:33
piotr1973: | | (−1)k 2−1+2 k x2 k | |
2 x2+3 x sin2(x) = 2 x2−3 x ∑k=1∞ |
| |
| | (2 k)! | |
5 wrz 15:35
piotr1973: zamień sin2(x) na 1/2 (1−cos(2 x))
5 wrz 15:38
piotr1973: x∊R
5 wrz 15:39
Lilia: coś mi się właśnie wydaje, bo chyba problem jest z podszywaniem się i nickami na czarno...
5 wrz 15:39
Lilia: a ten z arctg i ln? Bo też nie wiem jak to rozpisać
5 wrz 15:56
Adamm: | | (−1)nx2n+1 | |
arctgx=∑n=0∞ |
| dla |x|<1 |
| | 2n+1 | |
| | (−1)n+1 | |
arctgx=∑n=0∞ |
| dla |x|>1 |
| | (2n+1)x2n+1 | |
5 wrz 16:16
Lilia: ale jak to będzie jako całość?
5 wrz 17:17
Lilia: ktoś coś? rozwinąć w szereg Maclaurina funkcję:
f(x)=x+3x*arctg2x
f(x)=x+ln(5−3x)?
5 wrz 21:06
Adamm: nie będzie
szerze to musisz wybrać
np.
| | (−1)n(2x)2n+1 | | 1 | |
f(x)=x+4x*arctg2x=x+4x * ∑n=0 |
| dla |2x|<1, |x|< |
| |
| | 2n+1 | | 2 | |
5 wrz 21:09