nierownosci
PrzyszlyMakler: Witam!
Mam pytanie:
√3x2 + 5x + 7 −
√3x2 + 5x + 2 > 1
dziedzina: 3x
2 + 5x + 2 ≥ 0
| | 2 | |
D: x ∊ (−∞ ; −1> u <− |
| ; +∞) |
| | 3 | |
3x
2 + 5x + 2 ⇔ t
√t + 5 −
√t > 1
Po lewej stronie mam wyrażenie dodatnie, więc mógłbym podnieść do kwadratu, lecz czy mógłbym
zrobić tak, dla ułatwienia rachunków?
√t+5 > 1 +
√t
i wtedy dopiero podnosić do kwadratu?
5 wrz 14:41
Adamm: zazwyczaj żeby pozbyć się pierwiastka przekłada się wszystkie pierwiastki na
jedną stronę, robienie tak jest bezcelowe
5 wrz 14:52
PrzyszlyMakler: A warto się bawić z podstawieniem 't' czy od razu takiego giganta mnożyć?
5 wrz 14:56
Adamm: w sumie to powinieneś tak zrobić,
t+5>1+2√t+t bo t się skraca
5 wrz 14:57
Adamm: nie warto, ważne jest tylko że t≥0
5 wrz 14:57
Adamm: tzn nie warto mnożyć
5 wrz 14:58
5 wrz 14:58
Adamm: 2>√t
4>t≥0
5 wrz 14:58
PrzyszlyMakler: czyli w końcu dobrze zrobiłem zmieniając sobie
√t+5 −
√t > 1
na
√t+5 > 1 +
√t

Czy robić
√t+5 −
√t > 1
i tyle?
5 wrz 15:05
Adamm: 4>3x
2+5x+2
0>3x
2+5x−2
Δ=25+24=49
x=(−5±7)/6
x=−2 lub x=1/6
x∊(−2;1/6)
5 wrz 15:05
Adamm: dobrze zrobiłeś
5 wrz 15:06
PrzyszlyMakler: W takich zadaniach zawsze się boję cokolwiek ruszyć, bo się boję, że doprowadzę do fałszowania
logiki typu:
−1 > −3 |
2
1 > 9
5 wrz 15:09
Jack: przestaniesz sie bac jak zrozumiesz jak to dziala
5 wrz 15:10
Adamm: potęguj do woli jeśli wiesz że obie są dodatnie, a jak są ujemne (obie) to zmień znak i tyle
5 wrz 15:12
PrzyszlyMakler: Mały błąd Adamm@
5 wrz 15:14