Liczby zespolone
Kamil: Liczby zespolone


ix
2 + 2ix− 2+ i
5 wrz 14:00
Adamm: Δ=(2i)
2−4i(−2+i)=−4+8i+4=8i
8i=8(cosπ/2+isinπ/2)
√Δ1=8(cosπ/4+isinπ/4)=4
√2+i4
√2
√Δ2=8(cos5π/4+isin5π/4)=−4
√2−i4
√2
5 wrz 14:18
Janek191:
8 i = 4*2 i = 4*( 1 + i)
2
więc
√8 i =2*( 1 + i) = 2 + 2 i lub
√8 i = − 2 − 2i
| | − 2 i − 2 − 2 i | | 1 | |
x1 = |
| = − 2 − |
| = − 2 + i |
| | 2i | | i | |
| | − 2i + 2 + 2 i | | 1 | |
x2 = |
| = 0 + |
| = − i |
| | 2 i | | i | |
5 wrz 15:09
Janek191:
Wyżej jest rozwiązanie równania
i x2 +2i x −2 + i = 0
5 wrz 15:22
Iryt:
ix2 + 2ix− 2+ i=0 /*i
−x2−2x−2i−1=0 /*(−1)
x2+2x+2i+1=0
x2+2x+1=−2i
(x+1)2=−2i
Teraz licz Kamilu
5 wrz 15:22