Sshshhs
Maciek: Pomocy! Nie ogarniam założeń.
(X−3)√x2+4≤x2−9
√x2−4x>x−3
5 wrz 13:47
Jerzy:
x2− 9 ≥ 0
x2 − 4x ≥ 0
5 wrz 13:50
Adamm: dla 1. x2+4>0 zawsze, x∊R
dla x−3≥0, x≥3
√x2+4≤x+3 lub x=3
x2+4≤x2+6x+9 lub x=3
0≤6x+5 lub x=3
−5/6≤x lub x=3
dla założenia x∊<3;∞)
2. x−3<0, x<3
√x2+4≥x+3 lub x=3 nie należy do założeń
mamy dwa przypadki, x+3<0, x<−3 wtedy zawsze zachodzi,
dla x≥−3
x2+4≥x2+6x+9
−5/6≥x, dla założenia mamy x≤−5/6
łącząc x∊(−∞−5/6>u<3;∞)
5 wrz 13:55
Adamm: drugi przypadek, √x2−4>x−3, założenie x2−4≥0, x∊(−∞;−2>u<2;∞)
dla x−3<0, x<3 zawsze zachodzi,
dla x≥3
x2−4>x2−6x+9, 6x>13, x>13/6
dla założenia x∊<3;∞)
łącząc mamy x∊(−∞;−2>u<2;∞)
5 wrz 13:58
maciek: super! dzieki wielkie
5 wrz 22:11