Znajdź wartość najmniejszą i największa funkcji na danym przedziale
Thom: Znajdź wartość najmniejszą i największa funkcji na danym przedziale.
f(x) = |x+1| + x
2 , [−10,10]
Wiem, że muszę obliczyć z tej funkcji pochodną i przyrównać ją do zero, ale nie wiem jak to
zrobić
przez tą wartość bewzględna... rozbić to na dwa przypadki?
*(−x−1 + x
2)' = 0
*(x+1+x
2)'=0
ale co potem, jak będę podstawiał sobie znalezione wartości x, dostane dwie osobne odpowiedzi
dla pierwszego przypadku i drugiego, czy z obu z nich musze wybrać jedną optymalną?
5 wrz 13:22
Jack: Rozbij na dwa.
1) x ∊ <−10;0)
2) x∊ <0;10>
5 wrz 13:24
Adamm: po co liczyć pochodną?
dla −10≤x<−1 masz f(x)=x2−x−1
dla 10≥x≥−1 masz f(x)=x2+x+1
policz na tych przedziałach najmniejszą/największą wartość
5 wrz 13:25
Jack: aj, mialo byc
1) x∊<−10;−1)
2) x∊<−1;10>
5 wrz 13:27
AA: rozważ dwa przypadki
x ≥ −1, czyli x należy od <−1, 10)
f(x) = x + 1 + x2
x < −1, czyli x należy od (−10, −1)
f(x) = −x −1 + x2
5 wrz 13:28
Adamm: dla x∊<−10;−1)
mamy x2−x−1=(x−1/2)2−5/4≥−5/4
dla f(1/2) mamy wartość najniższą, ale sprzeczną z założeniem
f(−10)=109
f(−1)=1, dla −10 mamy wartość najwyższą, dla −1 najniższą
dla x∊<−1;10>
x2+x+1=(x+1/2)2+3/4
dla −1/2 mamy najniższą
f(−1/2)=3/4
f(−1)=1
f(10)=111
f(x) przyjmuje wartość największą 111 dla 10, najmniejszą 3/4 dla −1/2
5 wrz 13:47