Zbadaj monotoniczność funkcji i ekstrema lokalne POMOCYYY
Ania: f(x)= x/3 − 3/x
zbadać monotoniczność funkcji i ekstrema lokalne




!
5 wrz 13:07
Jack:
| | x | | 3 | | x2 − 9 | |
f(x) = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | x | | 3x | |
zał. x ≠ 0
| | 2x*3x − 3(x2−9) | | 6x2 − 3x2 + 27 | | x2 + 9 | |
f ' (x) = |
| = |
| = |
| |
| | 9x2 | | 9x2 | | 3x2 | |
f ' (x) = 0
x
2 + 9 = 0
x
2 = − 9
brak ekstremow lokalnych.
f'(x) ≥ 0 −>> funkcja rosnie
x
2+9 ≥ 0
Δ<0
zatem funkcja jest rosnaca w calej dziedzinie (no z wylaczeniem x=0)
zatem mozna zapisac
dla x ∊ (−
∞;0) f'(x) > 0 funkcja rosnie.
dla x ∊ (0;
∞) f'(x) > 0 funkcja rosnie.
i tyle.
5 wrz 13:37
Adamm: | | 1 | |
1/3−3ln|x|=0, ln|x|= |
| , |x|=e1/9, |
| | 9 | |
x=−e
1/9 lub x=e
1/9
sprawdzamy znak dla wartości po lewej −e
1/9, np. f(−2)=(−2/3+3/2)=5/6>0
| | 2 | |
dla pomiędzy, f(1)=1/3−3=−2 |
| <0 |
| | 3 | |
dla po prawej e
1/9, f(2)=(2/3−3/2)=−5/6<0
tak więc ekstremum lokalne istnieje dla −e
1/9
1/3−3ln|x|>0, 1/9>ln|x|, e
1/9>|x|, x∊(−e
1/9;0)u(0;e
1/9)
dla 1/3−3ln|x|<0, x∊(−
∞;−e
1/9)u(e
1/9;
∞)
5 wrz 13:38
Adamm: | | 3 | |
pomilłem się z pochodną |
| , nie zwracaj na mój post uwagi |
| | x | |
5 wrz 13:40
piotr1973: jako ciekawostka:
funkcja
f(x)= x/3 − 3/x na asymptotę ukośną obustronną y=x/3
5 wrz 13:50