Parametry
Stooley: 5.194.
Dla jakich wartości parametru p równanie (x+1)[x2+(p+2)x+(p−1)2]=0 ma tylko jedno
rozwiązanie?
5.196.
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (x2−x−2)[x2+(m+1)x+4}=0 ma cztery różne
rozwiązania.
5 wrz 12:37
Jack:
5.194.
masz juz rozwiazanie x + 1 = 0 −>>> x = − 1
zatem rownanie kwadratowe albo nie moze miec rozwiazan, albo musi wynosic x= − 1
5 wrz 12:58
Jack: zacznijmy od tego, gdy rozwiazaniem jest x = − 1
najpierw Δ=0 (bo wtedy jest jedno rozwiazanie.
(p+2)
2 − 4*(p−1)
2 = 0
p
2 + 4p + 4 − 4(p
2−2p+1)=0
−3p
2 + 12p = 0
3p(−p+4) = 0
p = 0 lub p = 4
jednakze tym rozwiazaniem musi byc dokladnie x = − 1 zatem
skoro jest to rownanie kwadratowe, to zeby jedynym rozwiazaniem bylo x−1 to musimy to rownanie
zapisac jako (x+1)
2 a to sie rowna x
2 + 2x + 1
zatem porownujemy.
x
2 + (p+2)x + (p−1)
2 = x
2 + 2x + 1
co nam daje
{p+2 = 2 −>> p = 0
{(p−1)
2 = 1 −>> p = 2 lub p = 0
zatem dla p = 0 jest spelnione (bo warunek z delty jest spelniony)
teraz gdy Δ <0
(p+2)
2 − 4(p−1)
2 < 0
−3p
2 + 12p < 0
3p(−p + 4) < 0
p ∊ (−
∞;0) U (4;
∞)
dodajac fakt ze p moze wynosic 0 otrzymuje ostateczny przedzial
p∊(−
∞;0> U (4;
∞)
i to tyle...
proste chyba ?
5 wrz 13:13
Jack: 5.196.
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (x
2−x−2)[x
2+(m+1)x+4]=0
ma cztery różne rozwiązania.
============================================================================
============================================================================
Najpierw sprawdzmy czy x
2−x−2 ma jakies rozwiazania.
Δ = 1 + 8
zatem mamy 2 rozwiazania.
Zatem z tego rownania [x
2+(m+1)x+4] musimy otrzymac kolejne 2 rozwiazania, (bo 2 juz mamy).
Rownanie x
2+(m+1)x+4 ma 2 rozwiazania gdy Δ >0
zatem
Δ = (m+1)
2 − 4*4 = m
2 + 2m + 1 − 16 = m
2 + 2m − 15
m
2 + 2m − 15 > 0
(m−3)(m+5) > 0
rysujemy parabole i odczytujemy, ze
m ∊ (−
∞;−5) U (3;
∞)
5 wrz 13:23
gal4: wyznacz wartości parametru t< dla których równanie x2+tx−2tx−2t+5=0 ma dokładnie jedno
rozwiązanie. wyznacz wartości parometru m dla których równanie x2−2(m−2)x−4m=0 ma dwa
pierwiastki o różnych znakach
9 paź 08:55
gal4: wyznacz wartości parametru t< dla których równanie x2+tx−2tx−2t+5=0 ma dokładnie jedno
rozwiązanie. wyznacz wartości parometru m dla których równanie x2−2(m−2)x−4m=0 ma dwa
pierwiastki o różnych znakach
9 paź 08:55
gal4: t< x2+tx−2tx−2t+5=0 x2−2(m−2)x−4m=0
9 paź 08:56
getin:
x
2+(t−2t)x−2t+5=0
x
2−tx+5−2t=0
a=1, b=−t, c=5−2t
Δ = (−t)
2−4*1*(5−2t) = t
2−20+8t
Δ = 0
t
2+8t−20 = 0
Δ
t = 8
2−4*1*(−20) = 64+80 = 144
√Δt = 12
Odp. t=−10, t=2
x
2−2(m−2)x−4m=0
x
2+(4−2m)x−4m=0
a=1, b=4−2m, c=−4m
{ Δ > 0
{ x
1*x
2 < 0
{Δ > 0
Δ > 0
(4−2m)
2−4*1*(−4m) > 0
16−16m+4m
2+16m > 0
4m
2+16>0
m∊R
m > 0
Odp. m > 0
9 paź 10:12
nick: Dla jakich wartości parametru k funkcja kwadratowa y=x2−2x+k ma dwa miejsca zerowe spełniające
warunek 7x2−4x1=47
22 lis 09:25
chichi:
f(x) = x
2 − 2x + k
1. Δ > 0 ⇔ 4 − 4k > 0 ⇔ k < 1 ⇔ k ∊ (−
∞,1)
| | ⎧ | x1 + x2 = 2 | |
| 2. | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 7x2 − 4x1 = 47 | |
| | ⎧ | x1 = −3 | |
| | ⎨ | | , zatem:
|
| | ⎩ | x2 = 5 | |
f(x) = (x + 3)(x − 5) = x
2 − 2x − 15 ⇒ k = −15 ∊ (−
∞,1)
22 lis 10:53
Aruseq: Zawsze działającym sposobem przy takich zadaniach jest dopisanie dwóch równań wynikających
właśnie ze wzorów Viete’a. W tym przypadku wystarczył jeden, ale dopisanie drugiego nie
wpłynęłoby na rozwiązanie
22 lis 11:18