matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągów, sprytny myk.
Mateusz:
Mam takie równanie:
n(n+1)(n+2)
1*2 + 2*3 + ... + n(n*1) =
3
Moje pytanie brzmi: Skąd? Jak?
5 wrz 10:09
Mariusz:
Proponuję rachunek różnicowy ∑
k=1
n
k(k+1) f(k)=k
2
+k Δf(k)=(k+1)
2
+(k+1)−k
2
−k Δf(k)=k
2
+2k+1+k+1−k
2
−k Δf(k)=2k+2 Δ
2
f(k)=2(k+1)+2−(2k+2) Δ
2
f(k)=2k+4−2k−2 Δ
2
f(k)=2 k
2
+k=k(k−1)+2k
1
∑k(k+1)=
k(k−1)(k−2)+k(k−1)
3
∑
k=1
n
=∑
1
n+1
(k(k−1)+2k)
1
=
(n+1)n(n−1)+(n+1)n−0−0=
3
1
=
(n+1)n(n−1+3)
3
1
=
(n+2)(n+1)n
3
5 wrz 10:31
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick