Zbadać różniczkowalność
Kasia: Zbadać różniczkowalność funkcji w punkcie x0=0:
f(x) = 3√x2
Doopiero zaczynam rachunek różniczkowy, wiec prosze o wyrozumiałość. Mógłby ktos to zadanie
jakos
rozpisać lub podać jakieś wskazówki do jego rozwiazania, z góry dziękuję.
5 wrz 09:14
Jack:
f(x) =
3√x2 = x
2/3
| | 2 | | 2 | | 1 | |
f ' (x) = |
| x−1/3 = |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | 3√x | |
podstawiamy punkt x
0 =0
wychodzi nam dzielenie przez zero, zatem nie jest rozniczkowalna.
Chyba ze to trzeba z definicji wtedy granica itd...
5 wrz 09:54
Kasia: A jak to policzyć z definicji?
5 wrz 16:00
Adamm:
| | f(h)+f(0) | | 3√h2 | |
lim h→0 |
| = lim h→0 |
| = lim h→0 h−1/3 |
| | h | | h | |
z prawej mamy lim =
∞, z lewej mamy lim = −
∞
5 wrz 16:06