funkcja odwrotna
grthx: Zbuduj funkcje odwrotna do podanej nizej funkcji i naszkicuj wykres funkcji danej i funkcji do
niej odwortnej
a) y=x
3 x e do R
b) y=
√x−2 dla x e<2,oo)
d)y=x
2 xeR
e) y=[x] xeR
f) y=2|x+1| xeR
Może bardziej skupie się na obliczeniach gdyż wykresy mogę sobie zrobić w programie
a) y=x
3 x=
3√y y=
3√x
b) y=
√x−2 to y
2= x−2 to x
2=y−2 to y=x
2+2
| | 1 | | 1+3y | | 1+3x | |
c) y= |
| to y(x−3)=1 to yx−3y=1 yx=1+3y to x= |
| to y= |
| |
| | x−3 | | y | | x | |
d) ta funkcja jest przedziałami roznowartosciowa wiec tutaj rozpatrzyłbym dwa przedzialy
xe(−oo,0> x=−
√y y= −
√x
xe<0,oo) x=
√y y=
√x
e) nie ma funkcji odwrotnej do niej bo ta funkcja nie jest roznowartosciowa .
Dla funkcji f) to chyba tez trzeba zrobic przedziałami bo nie jestem pewny
5 wrz 08:06
grthx: najbardziej mi chodzi o ten przykład c) czy dobrze jest wyznaczona funkcja odwrotna
5 wrz 11:15
Janek191:
c)
| | 3 x + 1 | |
Tak y = |
| ; x ≠ 0 |
| | x | |
5 wrz 12:02
grthx: Jeszcze jedno pytanie
Czy w przykładzie d) przedzialy maja być otwarte obustronnie czy jednostronnie domknięte ?
Proszę o wytłumaczenie
5 wrz 12:03
grthx: Czyli miałem dobrze
Dziekuje Janek191
5 wrz 12:04
Janek191:

Może być ( −
∞ , 0 > i < 0, +
∞ )
5 wrz 12:08
grthx: Jeszcze raz dziekuje
5 wrz 12:11