Zespolone
Jack: Cos mi nie chce ten tegowac.

e) z
4 − 4iz
3 − 6z
2 + 4iz + 1 = 0
no to przeksztalcam
z
4 + 1 − 4iz
3 + 4iz − 6z
2 = 0
| | 1 | | 4i | |
z2(z2 + |
| − 4iz + |
| − 6) = 0 |
| | z2 | | z | |
| | 1 | | 1 | |
z2[(z+ |
| )2−2 −4i(z− |
| ) − 6] = 0 |
| | z | | z | |
| | 1 | | 1 | |
z2[(z+ |
| )2 − 4i(z− |
| ) − 8] = 0 |
| | z | | z | |
no i tu... lipa
4 wrz 21:57
Benny: Nie jest to równanie symetryczne, nie uda Ci się tak.
4 wrz 22:05
Jack: no wlasnie zauwazylem... gdyby byl + przy 4iz3 to by dalo rade...
Jednakze jak to "ugryzc" ?
4 wrz 22:10
Benny: i jest pierwiastkiem
4 wrz 22:11
Jack: dobra, juz nie wazne...znazlem odpowiedz...
to jest po prostu
(iz + 1)4
4 wrz 22:11
Jack: jednakze nie zauwazylbym tego
4 wrz 22:12
Benny: Możesz spróbować pobawić się metodą Ferrariego.
4 wrz 22:22
Jack: kogo
4 wrz 22:24
Mila:
z4 − 4iz3 − 6z2 + 4iz + 1 = 0
W(1)=1−4i−6i+4i+1≠0
W(i)=i4−4i*i3−6i2+4i*i+1=1−4+6−4+1=0
Schemat Hornera
1 −4i −6 4i 1 z=i
1 −3i −3 i 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z4 − 4iz3 − 6z2 + 4iz + 1=(z−i)*(z3−3i*z2−3z+i)
P(z)=(z3−3i*z2−3z+i)
P(i)=i3−3i*i2−3*i+i=−i+3i−3i+i=0
dalej sam działaj
4 wrz 22:31
grthx: | | b | |
Sprobuj podstawienia z=x− |
| |
| | 4a | |
jesli dostaniesz równanie dwukwadratowe to już zrobisz
4 wrz 22:37