matematykaszkolna.pl
pierwsze Benny: Czy wielomiany są względnie pierwsze, jeśli nie maja wspólnych dzielników?
4 wrz 21:53
Eta: A jak myślisz ? emotka
4 wrz 21:54
Benny: No myślę, że tak, ale coś dowód mi nie działa, który czytam. m(λ)=(λ−λ1)m1*...*(λ−λp)mp − wielomian minimalny macierzy A. Dla każdego indeksu i∊{1,...,p} wi=U{m(λ)}{(λ−λi)mi. Dalej mam napisane, że w1(λ),...,wp(λ) są względnie pierwsze i tutaj jest problem, bo jak dobrze czytam to np. w1=(λ−λ2)m2*...*(λ−λp)mp w2=(λ−λ1)m1*(λ−λ3)m3*...*(λ−λp)mp No i przykładowo ostatni czynnik jest wspólnym dzielnikiem. Co w moim rozumowaniu jest nie tak?
4 wrz 22:02
Saizou : a co dowodzisz ?
4 wrz 22:05
Benny: λ1, .., λp − wszystkie, różne między sobą wartości własne endomorfizmu f. Wtedy V jest suma prostą podprzestrzeni własnych.
4 wrz 22:09
Saizou : Algebra to zło jak w dym dowodzie definiują wp wielomian? n Bo może chodzi im o to, że NWD(w1,...,wp)=1
4 wrz 22:12
Benny: Napisałem wyżej i w sumie masz racje, bo poniżej była pewna suma, więc chodziło o to co napisałeś teraz tj. NWD(w1,...,wp)=1 Dzięki
4 wrz 22:15
Saizou : Sam siebie zaskakuje
4 wrz 22:17
Benny:
4 wrz 22:22
jc: wektory własne należące do różnych wartości własnych są liniowo niezależne. Zał. że są liniowo zależne. Niech k1 v1 + k2 v2 + ... + kn vn = 0 będzie najkrótszą relacją mówiącą, że mamy wektory liniowo zależne. M vi = λi vi Mnożymy kombinację liniową przez M. λ1 k1 v1 + λ2 k2 v2 + ... + λn kn vn = 0 Odejmując λn (k1 v1 + k2 v2 + ... + kn vn) = 0 otrzymujemy o jeden krótszą relację (napisz i zobaczysz, współczynniki ≠0), co daje sprzeczność z założeniem. Zatem nasze wektory są liniowo niezależne.
4 wrz 22:24
Benny: Skąd Ci się bierze ta ostatnia równość? Co odejmując?
4 wrz 22:31
jc: Po prostu mnożę założoną relację przez lambdan. λ1 k1 v1 + λ2 k2 v2 + ... + λn kn vn = 0 λn (k1 v1 + k2 v2 + ... + kn vn) = 0 Jak odejmiesz, to uzyskasz (λ1 − λn) k1 v1 + (λ2 − λn) k2 v2 + ... + (λn−1 − λn) kn−1 vn−1 = 0 Ponieważ lambdy są różne, więc kombinacja ma niezerowe współczynniki, a jest krótsza od najkrótszej, więc mamy sprzeczność.
4 wrz 22:43
Benny: Ok, o to Ci chodziło, czytając wcześniejszy post nie zrozumiałem. Fajne, dzięki emotka
4 wrz 22:50
Benny: Tak sobie pomyślałem. Co jeśli λn jest zerem?
5 wrz 10:37
Benny:
5 wrz 17:01
jc: Nic złego się nie dzieje. Od razu masz krótszą relację (ostatni składnik = 0). Ale oczywiście jak odejmiesz zero, to nic nie zepsujesz (dlatego nie trzeba rozpatrywać osobnego przypadku).
5 wrz 21:03