pierwsze
Benny: Czy wielomiany są względnie pierwsze, jeśli nie maja wspólnych dzielników?
4 wrz 21:53
Eta:
A jak myślisz ?
4 wrz 21:54
Benny: No myślę, że tak, ale coś dowód mi nie działa, który czytam.
m(λ)=(λ−λ1)m1*...*(λ−λp)mp − wielomian minimalny macierzy A.
Dla każdego indeksu i∊{1,...,p} wi=U{m(λ)}{(λ−λi)mi.
Dalej mam napisane, że w1(λ),...,wp(λ) są względnie pierwsze i tutaj jest problem, bo jak
dobrze czytam to np.
w1=(λ−λ2)m2*...*(λ−λp)mp
w2=(λ−λ1)m1*(λ−λ3)m3*...*(λ−λp)mp
No i przykładowo ostatni czynnik jest wspólnym dzielnikiem. Co w moim rozumowaniu jest nie tak?
4 wrz 22:02
Saizou :
a co dowodzisz ?
4 wrz 22:05
Benny: λ1, .., λp − wszystkie, różne między sobą wartości własne endomorfizmu f. Wtedy V jest suma
prostą podprzestrzeni własnych.
4 wrz 22:09
Saizou :
Algebra to zło

jak w dym dowodzie definiują w
p wielomian? n
Bo może chodzi im o to, że NWD(w
1,...,w
p)=1
4 wrz 22:12
Benny: Napisałem wyżej i w sumie masz racje, bo poniżej była pewna suma, więc chodziło o to co
napisałeś teraz tj. NWD(w
1,...,w
p)=1

Dzięki
4 wrz 22:15
Saizou : Sam siebie zaskakuje
4 wrz 22:17
Benny:
4 wrz 22:22
jc: wektory własne należące do różnych wartości własnych są liniowo niezależne.
Zał. że są liniowo zależne. Niech
k1 v1 + k2 v2 + ... + kn vn = 0 będzie najkrótszą relacją mówiącą,
że mamy wektory liniowo zależne.
M vi = λi vi
Mnożymy kombinację liniową przez M.
λ1 k1 v1 + λ2 k2 v2 + ... + λn kn vn = 0
Odejmując
λn (k1 v1 + k2 v2 + ... + kn vn) = 0
otrzymujemy o jeden krótszą relację (napisz i zobaczysz, współczynniki ≠0),
co daje sprzeczność z założeniem. Zatem nasze wektory są liniowo niezależne.
4 wrz 22:24
Benny: Skąd Ci się bierze ta ostatnia równość? Co odejmując?
4 wrz 22:31
jc: Po prostu mnożę założoną relację przez lambdan.
λ1 k1 v1 + λ2 k2 v2 + ... + λn kn vn = 0
λn (k1 v1 + k2 v2 + ... + kn vn) = 0
Jak odejmiesz, to uzyskasz
(λ1 − λn) k1 v1 + (λ2 − λn) k2 v2 + ... + (λn−1 − λn) kn−1 vn−1 = 0
Ponieważ lambdy są różne, więc kombinacja ma niezerowe współczynniki,
a jest krótsza od najkrótszej, więc mamy sprzeczność.
4 wrz 22:43
Benny: Ok, o to Ci chodziło, czytając wcześniejszy post nie zrozumiałem. Fajne, dzięki
4 wrz 22:50
Benny: Tak sobie pomyślałem. Co jeśli λn jest zerem?
5 wrz 10:37
Benny:
5 wrz 17:01
jc: Nic złego się nie dzieje. Od razu masz krótszą relację (ostatni składnik = 0).
Ale oczywiście jak odejmiesz zero, to nic nie zepsujesz (dlatego nie trzeba rozpatrywać
osobnego przypadku).
5 wrz 21:03