Funkcja kwadratowa czy to jest dobrze?
Macko z Bogdanca:

Na bokach prostokota ABCD o L=24cm opisano polkola.Jakie wymiary powinien miec ten porstokat
aby pole figury bedacej suma pola prostokota i pol dorysowanych polkoli bylo najmniejsze.
L=24
P
p=x*y
x+y=12 =>y=12−x
P
k=πr
2
P
c=P
p+P
k1+P
k2
P(x)
p=x(12−x)=12x−x
2
P(x)
k1=πx
2
P(x)
k2=π(12−x)
2=πx
2−24πx+144π
P(x)
c=πx
2−24πx+144π+πx
2+12x−x
2=x
2(2π−1)+x(12−24π)+144π
| −b | | 24π−12 | | 12 | |
P(x)min= |
| = |
| = |
| =6 |
| 2a | | 4π−2 | | 2 | |
6+y=12 =>y=6
Wymairy prostokota 6x6 cm
4 wrz 21:23
Jack: Pole koła to π r2, a nie jak zapisales we wzorach π * (dlugosc boku prostokata)2, bo dlugosc
boku prostokata to srednica w tym wypadku.
4 wrz 21:34
Macko z Bogdanca: A no faktycznie.... Co ciekawe odpowieddz sie zgadza pewnie musialem jeszcze namieszac w
obliczeniach
4 wrz 21:43