Tozsamosci trygonkmetryczne
Yazz: Udowodnij tozsamosc trygonometryczna
(Sin2x−tg2x)/(cos2x−ctg2x)=tg6g
4 wrz 21:10
azeta: | | sinx | |
przekształć lewą stronę − rozpisz tg(x)= |
| , tak samo ctgx, sprowadź do wspólnego |
| | cosx | |
mianownika i zobaczysz już coś ciekawszego
4 wrz 21:13
Mila:
Chyba tg6(x) ?
4 wrz 21:15
Yazz: Mila, tak, literowka, wybaczcie.
4 wrz 21:22
Yazz: Ok, ewidentnie za szybko sie poddalem. Dzieki
4 wrz 21:25
Yazz: (Sin3x+cos3x)/(sin2xcosx+cos2xsinx)=tgx+ctgx−1
A tutaj?
4 wrz 21:36
Yazz: Niewazne, juz mam. xd
4 wrz 21:38
Yazz: Albo nie, wciaz nie mam
4 wrz 21:42
Yazz: Dobra mam ostatecznie .^
4 wrz 21:44
Eta:
a
3+b
3= (a+b)(a
2−ab+b
2)
to licznik = (sinx+cosx)(sin
2x−sinxcosx+cos
2x)
mianownik = sinxcos(sinx+cosx)
| | sin2x+cos2x−sinxcosx | | sinx | | cosx | |
L= |
| = |
| + |
| −1 =....= P |
| | sinx*cosx | | cosx | | sinx | |
4 wrz 21:47
Mila:
| | (sinx+cosx)*(sin2x−sinx*cosx+cos2x) | |
L= |
| = |
| | sinx*cosx*(sinx+cosx) | |
| | sinx | | cosx | |
P= |
| + |
| −1= |
| | cosx | | sinx | |
| | sin2x+cos2x | | 1 | | 1−sinx*cosx | |
= |
| −1= |
| −1= |
| =L |
| | sinx*cosx | | sinx*cosx | | sinx*cosx | |
4 wrz 21:50