Trygonometria tozsamosci
Yazz: Przeksztalc podane wyrazenie wykorzystujac tylko funkcje sinx, i oblicz jego wartosci dla
sinx=2/3.
a)(tgx+ctgx)/(tgx−ctgx)
Nie rozumiem pierwszej czesci zadania. Doszedlem do 1/sin2x−cos2x
4 wrz 20:59
Jack: jak masz postac
to z jedynki trygonometrycznej zamien cos
2x na 1 − sin
2x
4 wrz 21:04
Jack:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| sin2x cos2x | | sin2x(1−sin2x) | | sin2x − sin4x | |
i to tyle.
4 wrz 21:05
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
....= |
| = |
| = |
| = .... dokończ |
| | sin2x−cos2x | | sin2x−(1−sin2x) | | 2sin2x−1 | |
4 wrz 21:06
Eta:
Jack ?
4 wrz 21:07
Yazz: W odpowiedzi mam 1/2sin2x−1
4 wrz 21:07
Yazz: O wlasnie o to mi chodzilo, juz widze. Dziekuje obojgu
4 wrz 21:08
Eta:
4 wrz 21:09
Jack: aaah, za szybko przelecialem i wyszlo mi w mianowniku mnozenie a nie odejmowanie...
oczywiscie post Ety jest poprawny.
4 wrz 21:22