Ile punktów wspólnych ma z osią OX wykres funkcji
BadAngel: Ile punktów wspólnych ma z osią OX wykres funkcji f(x)=3|x−1|−2|x−1|?
Za bardzo nie wiem jak narysować ten wykres ze względu na te wartości bezwzględne, proszę o
pomoc. Z góry dziękuję
4 wrz 20:20
Adamm: 3|x−1|−2|x−1|=0
1. x−1≥0, x≥1
3x−3−2x+2=0
x=1
2. x−1<0, x<1
−3x+3+2x−2=0
x=1
f(x) przecina oś ox w punkcie 1
4 wrz 20:25
Adamm:

wykres dla zobrazowania
4 wrz 20:28
BadAngel: A czy ten wykres da się w ogóle narysować?
4 wrz 20:28
BadAngel: tzn ten w tresci
4 wrz 20:32
grthx: masz 20:28
4 wrz 20:35
Adamm: oczywiście że tak, po prostu masz dwa przypadki
1. x≥1
f(x)=x−1
2. x<1
f(x)=−x+1
4 wrz 20:36