Równania wielomianowe
goopeq: 5.156.
Rozwiąż równanie:
b)(x+1)3(x2+2x+1)(x2+5)=0
c)(16−x2)(8x3+1)(x2+2x+6)=0
d)(x2+3x+2)(x2+1)(x2−2x−3)=0
e)(x2−x−6)(x2+4x+4)=0
4 wrz 18:33
Adamm: b) (x+1)3(x2+2x+1)(x2+5)=0
(x+1)5(x2+5)=0
x+1=0
x=−1
c) (16−x2)(8x3+1)(x2+2x+6)=0
(x−4)(x+4)(8x3+1)(x2+2x+6)=0
x=4 lub x=−4 lub x3=−1/8 ⇒ x=−1/2
d) (x2+3x+2)(x2+1)(x2−2x−3)=0
(x+1)(x+2)(x2+1)(x−1)(x+3)=0
x=−1 lub x=−2 lub x=1 lub x=−3
e) (x2−x−6)(x2+4x+4)=0
(x+2)(x−3)(x+2)2=0
x=−2 lub x=3
4 wrz 18:40
grthx: b) (x+1)3=0 x=−1
lub x2+2x+1=0 (x+1)2=0 x=−1
lub x2+5=0 nie ma rozwiazan
4 wrz 18:41